Close

Jaguarman van Raoul de Jong | Boekenweek Special

Driewerf hoera, het is Boekenweek! Radio Savannah viert ‘Ik ben alles’ met Boekenweekessayschrijver Raoul de Jongs Jaguarman en duiken in de wonderen van helden, rituelen en de Surinaamse geschiedenis. Nog zin in leesvoer en ander vertier voor deze feestweek? Lola en Suzanne delen boekentips en meer in deze bomvolle aflevering. Veel luisterplezier! 

 

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Boekenweek in Savannah Bay

De Boekenweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 11 maart tot en met zondag 19 maart. Het thema is dit jaar ‘Ik ben alles’.

Met het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is iedereen de optelsom van al die componenten.

Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen én erkennen dat wat we al wisten en verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

 

Tijdens de Boekenweek krijg je het Boekenweekgeschenk van Lize Spit cadeau bij aankoop van €15,- aan Nederlandstalige literatuur. Daarnaast is het speciale Boekenweekessay van Raoul de Jong te koop voor slechts 5 euro

19 maart: ‘Ik ben alles’ in Queer Villa

 

Als afsluiting van de Boekenweek brengen wij jou: Queer Villa Utrecht, een samenwerking van Queer Film Festival Utrecht, Villa Concordia en Savannah Bay.

Queer Villa is een toegankelijk cultureel podium vol queerness. Op 19 maart kun je in Villa Concordia genieten van film, literatuur en theater. De 88steBoekenweek viert de pluriformiteit van onze identiteit met het thema: ‘Ik ben alles’. Op deze middag verkennen we de rekbaarheid van onze eigen identiteit. Het programma is een combinatie van het werk van en in gesprek met filmmaker Tonnie Heijdra (winnaar van de 10 minute film challenge van het Queer Film Festival Utrecht 2022), schrijver Alejandra Ortiz en theatermaker Caro Ilias de Feijter. De middag wordt gehost door Shanity Alvares.

Kijk hier voor meer info en scoor je tickets! 

Queer Villa logo

Lees Raoul de Jong

Jaguarman

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.
De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.
Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige hommage aan het land van zijn vader.

Vind het boek hier in de webshop. 

Gesprekken met opa

Terwijl Raoul de Jong het verhaal van zijn Surinaamse voorouders in elkaar puzzelt voor zijn boek Jaguarman , takelt zijn Groningse opa langzaam af. In veel opzichten zijn Raoul en zijn opa elkaars tegenpolen. Opa Ep is een witte man van 90, die zijn hele leven niet hoefde te koken of schoon te maken en die vrouwen niet vertrouwt achter het stuur. Raoul is 35, van kleur, valt op mannen, heeft geen rijbewijs en huilt om films met Julia Roberts. Maar zijn opa is een van de mensen die Raoul zijn leven gaven.

Wanneer Raoul op een dag opa Ep bezoekt in diens nieuwe kamer in een verzorgingstehuis, is hij warriger en breekbaarder dan ooit. Raoul besluit met hem in gesprek te gaan, nu het nog kan. Om de verhalen van zijn opa’s generatie te begrijpen en te bewaren. Met de coronapandemie en de wereldwijde Black Lives Matter-protesten op de achtergrond, praten opa en kleinzoon over leven, dood en alles daartussenin.

Gesprekken met opa, gebaseerd op de stukken die Raoul schreef tijdens zijn opa’s laatste levensjaar, is een warm universum vol levenslessen, liefde, tevreden glimlachen en grote en kleine sprookjes.

Vind het boek hier in de webshop. 

Boto Banja

‘Ik ben alles’ is het thema van de Boekenweek 2023. Bij dit thema schreef Raoul de Jong het Boekenweekessay. In Boto Banja neemt hij ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers.

Vind het boek hier in de webshop. 

De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom