Close

13 juli 2020

Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya, met Ferhaan Kajee

Non-Fictie Boek van de Maand Juni | Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya

In deze aflevering van Radio Savannah bespreken wij het boek Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya. De usual suspects Lola en Suzanne worden dit keer bijgestaan door super special guest Ferhaan Kajee. We praten over het opgroeien als kind van migranten, racisme in Nederland én racisme in boekhandels. Wat is de rol van de boekhandel in de context van de Black Lives Matter beweging? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een boekhandel bijdraagt aan een meer inclusief en divers Nederland? We horen heel graag je mening en ideeën via onze socials! #RadioSavannah

Sinan Çankaya is cultureel antropoloog en universitair docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar diversiteit en etnisch profileren binnen de politie. 

Mijn ontelbare identiteiten is zijn debuut. In dit boek bespreekt Çankaya hoe het is om op te groeien in Nederland als kind van migranten. Hij vermengt hierbij zijn persoonlijke ervaringen en zijn academische achtergrond als antropoloog en geeft ons zo een helder beeld over de manier waarop Nederlanders omgaan met ‘de Ander’. 

Bestel het boek hier in onze webshop.

Sinan Çankaya in gesprek over racisme in Nederland

Een centraal thema in dit boek is racisme in Nederland. De publicatie van dit boek valt daarmee mooi samen met de opkomst van de Black Lives Matter beweging in Nederland en de vele maatschappelijke debatten die we momenteel voeren rond dit thema. Sinan Çankaya neemt actief deel in veel van deze publieke gesprekken. Hieronder een greep uit zijn media-optredens over racisme in Nederland.

  • Op 15 juni was Sinan een spreker in het programme “Bijspijkeren: Racisme in Nederland”, gepresenteerd door Nancy Jouwe en georganiseerd door TivoliVredenburg.  Bekijk het programma hier. 
  • Op 12 juli organiseerden VPRO en Pakhuis De Zwijger samen met Lilith Mag het ‘grote racismedebat’ onder leiding van Clarice Gargard, waarin Sinan optreedt als spreker. Bekijk het gesprek hier. 
  • Tijdens de online boekpresentatie van het boek via Pakhuis de Zwijger vertelt Sinan mooi over de hoofdthema’s van zijn boek. Bekijk de boekpresentatie hier.

Organisaties die je steun kunnen gebruiken

Het kan lastig zijn om de stap te maken tussen meedenken en meedoen. Om het je gemakkelijker te maken hieronder een lijstje van organisaties die je (financiële) steun kunnen gebruiken in de strijd tegen racisme in Nederland.

  • Control Alt Delete (CAD) zet zich in tegen etnisch profileren en politiegeweld in Nederland. Bekijk hun website hier.
  • Stichting Nederland Wordt Beter zet zich in voor een toekomst zonder uitsluiting en racisme, door de invloed te erkennen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland. Bekijk hun projecten hier.  
  • The Black Archives cureert een archief met teksten van zwarte schrijvers en wetenschappers die weinig besproken worden in scholen en universiteiten. Bekijk hun website hier.
  • Black Queer & Trans Resistance Netherlands zet zich in voor de strijd tegen racisme, transfobie, en homofobie door middel van intergenerationeel activisme.  Bekijk hun Facebookpagina hier. 
  • Uitgeverij Chaos is een  jonge intersectionele feministische uitgeverij die ‘vooruitstrevend, intersectioneel, uitdagend en inspirerend’ werk publiceert. Bekijk de website hier.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *