Close

Live opname met Lisa Weeda en Aafke Romeijn

Welkom bij de allereerste live editie van Radio Savannah! Op 10 oktober was de podcast te gast in de Utrechtse Uitalage. Lola en Suzanne namen de gelegenheid op om met twee mooie Utrechtse auteurs in gesprek te gaan over hun nieuwste werk. Lisa Weeda vertelt over haar roman Aleksandra, een roman gebaseerd op de verhalen van haar Oekraïense familie. Aafke Romeijn vertelt over haar spannende sci-fi roman 7B die verschillende maatschappelijke thema’s centraal stelt. Samen kletsen we over Europa, het belang van kritische verhalen vertellen, en de niche wereld van dystopische bordspellen.  

 

 

Lisa Weeda (links) is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur.  Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman.

 

Aafke Romeijn (rechts) zingt, schrijft en praat over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. Ze schreef eerder de roman Concept M en de bundel Leegstand.

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Over de besproken boeken

Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

 

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden. Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.

 

Vind het boek hier in de webshop.

In het weidse landschap bij Groningen is anno 2040 een nieuwe stad verrezen, een enorm gebouwencomplex dat huisvesting biedt aan militairen die trainen voor een eindeloze grondstoffenoorlog. In deze gemeenschap worstelt een oorlogsveteraan met dromen over zijn beste vriend die tijdens een missie op mysterieuze wijze is verdwenen, terwijl een infiltrant van de Europese geheime dienst probeert te achterhalen wie in het complex staatsgeheimen lekt.

 

Vind het boek hier in de webshop.