Close

Zomer Extravaganza

Zomerkriebels met Radio Savannah! Lola en Suzanne vieren de zomer op zijn Savannah Bays met heel veel boekentips. Of je nou een wereldreiziger of thuisblijver bent, wandelaar of strandhanger: de tip voor jouw perfecte zomerboek vind je hier. Het leesvoer vliegt je om de oren in deze zomer extravaganza!

  

 

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Savannah's Summer Stories 2022

De zomer is niet te missen in Savannah Bay! De winkel is open en een prachtige selectie zomerboeken ligt voor je klaar. Savannah Bay zette wat parels op een rij voor onze traditionele Savannah’s Summer Stories. Alle titels die voor dit jaar gekozen zijn vind je hier

Zomerboekentips uit de aflevering

Nikki Dekker – Diepdiepblauw

 

Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen, weet de verteller in diepdiepblauw. Ze heeft geleerd hoe je in een onrustige zee de kalmte kunt bewaren. En dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt en het gebulder over je heen laat komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel.
In diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker onze relatie met de dieren onderwater, waarvan we maar weinig begrijpen, met de mensen om ons heen, die vaak al even raadselachtig zijn, en bovenal: de relatie met onszelf. Welke identiteiten meten we onszelf aan en wanneer laten we die weer los?
diepdiepblauw is een essayistische coming-of-age-roman over het onstuitbare verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar het water dat je altijd zal dragen.

 

Vind het boek hier in de webshop.

Eus van der Grift – Tour de Trans

Half juni voltooit Eus van der Grift (50) een unieke dubbele reis: in ruim acht jaar liep en fietste hij samen met zijn hond van Groningen naar Istanbul. Tegelijkertijd maakte hij ook de oversteek van vrouw naar man om te eindigen als gendernomade. Zijn boek Tour de Trans beschrijft twee enorm actuele thema’s: de zoektocht naar de ziel van Europa én die naar een eigen, unieke persoonlijkheid, buiten alle hokjes om.

Als vrouw vertrok Eus in 2013 met zijn hond Amma uit Noordoost-Groningen voor een wandeling door Nederland. De wandeling mondde uit in een tocht te voet en op de fiets, dwars door Europa naar Istanbul, een reis langs massagraven, paleistuinen en corrupte agenten, gedrenkt in bloed, zweet en testosteron. Want het werd ook een reis naar een mannelijker persoon. Eus verliet de hokjes van man en vrouw en reisde verder als gendernomade: iemand die een tijdje in het ene hokje kampeert en daarna weer verder trekt naar een ander. Op zijn tocht door Europa zag hij dat iederéén die knellende hokjes voelt van nationaliteit, gender, afkomst of geloof; hokjes die mensen verpletteren en die van vrienden vijanden maken. 

 

Naast een prachtig reisverslag is Tour de Trans ook een actueel verhaal dat pijnlijk laat zien dat transgenders en andere lhbtiqa+-ers ook in Nederland nog tegen enorme barrières aanlopen, waaronder de groeiende wachtlijsten. Het is een verhaal voor iedereen die zich geregeld opgesloten voelt en zich herkent in de grootste wens van de hoofdpersoon: het verlangen om gewoon jezelf te kunnen en te mogen zijn.  

Vind het boek hier in de webshop.

Eva Meijer – Zee Nu

Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat? De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad? Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert. Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het is een roman over het grootste gevaar van dit moment, over Nederland, over de natuur die ons bedreigt en koestert en over de mens, die gedwongen wordt zichzelf opnieuw uit te vinden.

Vind het boek hier in de webshop.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen – Leven en laten leven

 

Onlangs werd het recht op legale abortus ingeperkt in de Verenigde Staten en Polen, en ook in veel andere Westerse landen wordt de anti-abortuslobby steeds luider. Hoe zeker kunnen we zijn van ons abortusrecht in Nederland? Hebben we onze argumenten paraat als het nodig is?

Na bijna veertig jaar legalisering, zit abortus nog altijd in de taboesfeer. Het debat erover is verhard en wordt gekenmerkt door stelligheid. Tijd voor een gelaagder gesprek over één van onze meest persoonlijke keuzes. Over zelfbeschikking, termijngrenzen, het recht op leven en het belang van toegankelijke abortuszorg.

 

Rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen riep via haar Instagramaccount @Zeikschrift mensen op hun argumenten voor en tegen, ervaringen, twijfels en gedachten over abortus te delen. Ingeleid door een bevlogen en persoonlijk essay, staat een ruime selectie van die reacties in ‘Leven en laten leven’, als een genuanceerd gesprek in boekvorm.

 

Want willen we onze wetten en rechten beschermen, dan moeten we ze verdedigen.

 

Vind het boek hier in de webshop. 

Min Jin Lee – Pachinko

 

Een generaties omspannend verhaal over een Koreaanse familie die een nieuw leven opbouwt in Japan

Korea, 1900. Sunja, de veelgeprezen dochter van een arme maar trotse visser, valt voor een rijke vreemdeling aan de kust van haar geboortedorp. Hij belooft haar gouden bergen, maar wanneer ze zwanger wordt en ontdekt dat haar minnaar elders een gezin heeft, weigert ze zijn geld en bescherming. In plaats daarvan accepteert ze de hand van een jonge dominee, die haar meeneemt naar Japan. Sunja’s beslissing om haar geboorteland de rug toe te keren en de machtige vader van haar zoon af te wijzen, zet een reeks gebeurtenissen in gang die nog generaties lang na-echoot.

Zo begint een grootse doch intieme kroniek van een uitzonderlijke familie, verbannen uit hun thuisland Korea en in de ban van het meedogenloze voortschrijden van de geschiedenis.

 

Bestel het boek hier. 

Nina Polak – Buitenleven

 

Wat deden twee vrouwen, geliefden, hier in het noorden?
Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het platteland een oud huis met een diepe tuin. Hier hopen ze te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking. En wanneer een tv-psychiater uit een naburig dorp in hun leven verschijnt, trekt er een schaduw over de idylle.

In Buitenleven laat Nina Polak het uitgestrekte noorden het strijdtoneel zijn voor grote dromen, demonen, vrouwelijke ego’s en vooroordelen.

 

Vind het boek hier in de webshop. 

Ruth Ozeki – The Book of Form and Emptiness

 

One year after the death of his beloved musician father, thirteen-year-old Benny Oh begins to hear voices. The voices belong to the things in his house – a sneaker, a broken Christmas ornament, a piece of wilted lettuce. Although Benny doesn’t understand what these things are saying, he can sense their emotional tone; some are pleasant, a gentle hum or coo, but others are snide, angry and full of pain. When his mother develops a hoarding problem, the voices grow more clamorous. At first Benny tries to ignore them, but soon the voices follow him outside the house, onto the street and at school, driving him at last to seek refuge in the silence of a large public library, where objects are well-behaved and know to speak in whispers. There, he falls in love with a mesmerising street artist with a smug pet ferret, who uses the library as her performance space. He meets a homeless philosopher-poet, who encourages him to ask important questions and find his own voice amongst the many. And he meets his very own Book – a talking thing – who narrates Benny’s life and teaches him to listen to the things that truly matter. 

 

Vind het boek hier in de webshop. 

Doireann Ní Ghríofa – Een geest in de keel 

 

Na de geboorte van haar vierde kind vullen eindeloze lijsten vol taken de dagen van een jonge schrijfster. Terwijl ze worstelt met dat repetitieve bestaan, dringt zich een stem uit het verleden op: die van de achttiende-eeuwse dichteres Eibhlín Dubh Ní Chonaill. Het gedicht dat zij schreef na de moord op haar echtgenoot wordt beschouwd als een van de belangrijkste in de Ierse literatuur. Doireann Ní Ghríofa verweeft knap twee vrouwenlevens: dat van een Ierse edelvrouw die al knielend een handvol bloed van het levenloze lichaam van haar man drinkt, en dat van een jonge vrouw die zich, tussen het stofzuigen en kolven door, de ambitieuze taak stelt het gedicht van haar voorgangster te vertalen. Gaandeweg transformeert de schrijfster steeds meer in een detective die een historisch vrouwenleven probeert te reconstrueren. ‘Een geest in de keel’ is een dialoog tussen twee vrouwen die de eeuwen overstijgt, een verhaal dat tegelijk nieuw en vertrouwd is, universeel en intiem, in een verslavend ritmische stijl.

Vind het boek hier in de webshop. 

Ali Smith – Companion Piece

 

A celebration of companionship in all its timeless and contemporary, legendary and unpindownable, spellbinding and shapeshifting forms… It follows the unique achievement of her Seasonal cycle of novels – Autumn, Winter, Spring and Summer – written and published in as close as possible to real time, between 2016 and 2020, absorbing and refracting the times we are living through: the ‘state-of-the-nation novels which understand that the nation is you, is me, is all of us’ (New Statesman).

 

Vind het boek hier in de webshop. 

Silvia Moreno-Garcia – Mexican Gothic

 

The acclaimed author of Gods of Jade and Shadow returns with a mesmerising feminist re-imagining of Gothic fantasy, in which a young socialite discovers the haunting secrets of a beautiful old mansion in 1950s Mexico.

Vind het boek hier in de webshop. 

De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom