Close

Radio Savannah's Eindejaarsspecial 2022

Radio Savannah sluit het jaar af met boeken, boeken en nog eens boeken. We bespreken de boeken die dit jaar een lichtje bij ons deden ontsteken en geven tips voor de koude wintermaanden.

 

We horen graag ook jullie boekentips! Laat ons weten welk boek jou in vuur en vlam zet en win een half jaar lidmaatschap op Savannah Surprise, ons maandelijkse boekenabonnement. Je kunt je boekentip mailen via info@savannahbay.nl of doorgeven via onze socials: InstagramTwitter en Facebook.

Light A Fire, Share A Story 2022

Het is weer december, tijd voor warme chocomelk, lichtjes en lampjes en lekker lezen. Deze maand hebben we een paar mooie evenementen voor je in petto en uiteraard hebben we ook voor deze decembermaand de mooiste boeken voor je uitgezocht. Om kado te geven aan jezelf of een ander: Light A Fire, Share A Story!

 

We hebben twaalf hartverwarmende titels uitgezocht om jezelf of een ander kado te doen deze maand. Deze vind je hier in de webshop.

 

Ook dit jaar hebben onze vrijwilligers ervoor gezorgd dat de winkel bleef draaien.  Ons team is inmiddels uitgebreid met veel nieuwe gezichten. Speciaal voor jullie zocht iedereen hun vurigste titel voor je uit. Alle leestips hebben we verzameld in onze webshop

De boekentips van Lola en Suzanne

Charing Cross Road 84 van Helene Hanff

Een vriendschap in brieven tussen Helene Hanff uit New York en de medewerkers van Marks & Co, een antiquarische boekhandel op Charing Cross Road 84 in Londen.

In de late jaren ’50 van de twintigste eeuw leest Helene een advertentie waarin staat dat de Londense boekhandel Marks & Co gespecialiseerd is in boeken die niet meer in druk zijn. Alles wat zij zou willen hebben is in New York absoluut niet te krijgen. Ze schrijft een brief, nietsvermoedend dat deze eerste paar regels het begin zijn van een jarenlange correspondentie.

Vind het boek hier in de webshop. 

Living Rooms van Sam Johnson-Schlee

In this radical and elegiac essay, Sam Johnson-Schlee invites readers to consider the dreams and fantasies we have about our homes, and their underlying reality.

Living Rooms blends history, theory, and memoir as it moves between the colonial trade in house plants, Proustian reminiscence, and razor-sharp critique of rentier capitalism. Johnson-Schlee suggests that, by looking closely at the places where we live, we can confront political realities that extend out into the world.

In the way we furnish our homes, might we be unconsciously imagining a different kind of life? In the way we arrange our sofas, picture frames, and our pot plants, are we dreaming of a better world? And what would it mean to reject the notion that a house should be a commodity, and to embrace the idea of a truly living room?

 

Bestel het boek via ons bestelformulier.

Vincent van Barbara Stok

Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruchte oorincident, valt die droom in duigen. Zijn broer Theo blijft hem onvoorwaardelijk steunen. Van Gogh was een kunstenaar vol hartstocht voor zijn vak. Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken. Zo maakt Stok van de belevenissen van deze 19de-eeuwse schilder weer een actueel verhaal.

 

Bestel dit boek via ons bestelformulier.

In het Droomhuis van Carmen Maria Machado

Carmen ontmoet haar op een doordeweekse avond, tijdens een etentje met een wederzijdse vriendin in een klein restaurant. De vrouw komt net van de sportschool en is bezweet. Haar witblonde haar zit in een paardenstaart. Ze heeft een oogverblindende glimlach, een rasperige stem die klinkt als een kruiwagen die over stenen wordt gesleept. Carmen valt als een blok voor deze verschijning. Ze beginnen een relatie, maar al snel neemt die een duistere wending, waarin de eens zo charmante vrouw steeds meer trekjes van Dr. Jekyll en Mr. Hyde begint te vertonen. Hoewel het moeilijk is om de charme van haar partner te weerstaan, realiseert de verteller zich dat haar wensen en haar vrijheid in hun inmiddels beklemmende situatie steeds meer in het geding komen. Machado worstelde jarenlang om de gebeurtenissen onder woorden te brengen. Om de ervaringen te analyseren en te begrijpen hoe deze haar vormden, put ze uit tal van literaire genres en popcultuur. Hoofdstuk na hoofdstuk worden we heen en weer geslingerd van horror naar de bildungsroman, van noir naar picaresk, van Tsjechov naar sprookjes, van Star Trek naar Disney-schurken, in een hoogstandje over trauma en het stereotype van de idyllische relatie tussen vrouwen. En temidden van dit alles staat daar het droomhuis, het huis waar het gebeurde, het symbool van wat had kunnen zijn en niet was.

 

Vind het boek hier in onze webshop.

Eco-Sabotage, of: Hoe je een pijpleiding opblaast van Andreas Malm

 

 

De wetenschap over klimaat­verandering is nu al heel lang duidelijk. Maar ondanks decennia van oproepen, massale straatprotesten, petitiecampagnes en vreedzame demonstraties, worden we nog steeds geconfronteerd met een bloeiende fossielebrandstofindustrie, stijgende zeespiegels, stijgende emissieniveaus en stijgende temperaturen. Als er zoveel op het spel staat, waarom zijn we dan nog niet verder gegaan dan vreedzaam protest? In dit lyrische manifest doet de bekende klimaatwetenschapper (en saboteur van suv-banden en kolenmijnen) Andreas Malm een hartstochtelijke oproep aan de klimaatbeweging om haar tactiek te escaleren met het oog op de ecologische ineenstorting. We moeten de winning van fossiele brandstoffen dwingen te stoppen – met onze acties, met onze lichamen, en door het onschadelijk maken en vernietigen van installaties. Kortom, we moeten een aantal oliepijpleidingen opblazen.

 

Vind het boek hier in onze webshop.

Luister hier naar de podcastaflevering over dit boek.

Liefde in de grote stad van Sang Young Park

 

Dit debuut van Sang Young Park (1988) werd na verschijning in Zuid-Korea onmiddellijk een van de grootste bestsellers in jaren. Verrassend voor een roman over een onderwerp waar daar niet makkelijk over gesproken wordt: het wilde stadsleven van een queer millennial. Maar om dit boek kon niemand heen, van duizelingwekkende nachten tot katerige morning-afters: Liefde in de grote stad beschrijft het.

 

Op gevoelige, maar ook humoristische wijze schrijft Park over de vriendschap tussen Young en zijn huisgenote Jaehie, twee losbandige buitenstaanders die elkaar gevonden hebben in een van de dichtst bevolkte steden ter wereld, Seoel. Ze vergelijken alle mannen met wie ze het bed delen, drinken hun onzekerheden weg met rondjes soju en roken hun twijfels op met in de vriezer gekoelde Marlboro Reds. Onderwijl rommelen ze zich door het leven heen.

 

Als zelfs Jaehie hem verlaat omdat zij in het huwelijksbootje stapt, blijft Young achter met de zorg voor zijn zieke moeder, een ingewikkeld liefdesleven en twijfels over zijn toekomst als schrijver. Is hij zijn bondgenoot nu echt kwijt? En gaat hij ook ooit liefde vinden in de grote stad?

 

Vind het boek hier in onze webshop.

Luister hier naar de podcastaflevering over dit boek.

De Radio Savannah theme song werd gemaakt door Guflux. Het logo is gemaakt door Rike Blom

Voeg je header hier toe