Close

Liefde in de grote stad van Sang Young Park

Lola en Suzanne gaan op literaire reis naar Seoel in deze aflevering van Radio Savannah! Met bestseller Liefde in de grote stad van Sang Young Park duiken zij in het wilde stadsleven van een queer millennial in Zuid-Korea en vliegen ze langs one night stands, morning-afters en meer. 

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Dit debuut van Sang Young Park (1988) werd na verschijning in Zuid-Korea onmiddellijk een van de grootste bestsellers in jaren. Verrassend voor een roman over een onderwerp waar daar niet makkelijk over gesproken wordt: het wilde stadsleven van een queer millennial. Maar om dit boek kon niemand heen, van duizelingwekkende nachten tot katerige morning-afters: Liefde in de grote stad beschrijft het.

 

Op gevoelige, maar ook humoristische wijze schrijft Park over de vriendschap tussen Young en zijn huisgenote Jaehie, twee losbandige buitenstaanders die elkaar gevonden hebben in een van de dichtst bevolkte steden ter wereld, Seoel. Ze vergelijken alle mannen met wie ze het bed delen, drinken hun onzekerheden weg met rondjes soju en roken hun twijfels op met in de vriezer gekoelde Marlboro Reds. Onderwijl rommelen ze zich door het leven heen.

 

Als zelfs Jaehie hem verlaat omdat zij in het huwelijksbootje stapt, blijft Young achter met de zorg voor zijn zieke moeder, een ingewikkeld liefdesleven en twijfels over zijn toekomst als schrijver. Is hij zijn bondgenoot nu echt kwijt? En gaat hij ook ooit liefde vinden in de grote stad?

 

Meer over Liefde in de grote stad

Benieuwd naar meer Sang Young Park en Liefde in de grote stad? We got you: 

 

  • –Sang Young Park over zijn werk en zijn verhalenbundel The Tears of an Unknown Artist, or Zaytun Pasta (2018, helaas (nog) niet vertaald in het Nederlands) vind je hier
  • — Sang Young Park schreef over zijn liefde voor K-pop en vond literatuur in de teksten. Lees zijn essay hier. 
  • — Anton Hur vertaalde Liefde in de grote stad naar het Engels en schreef daarover.
  • — De Nederlandse vertaling is Mattho Mandersloot. Hij vertelde aan Trouw meer over Koreaanse literatuur. Dat lees je hier. 
  • — Liefde in de grote stad is onder andere gerecenseerd door Expreszo, Tzum, NPR en The New York Times.   

Koreaanse literatuur voor beginners

Wil je meer Koreaanse literatuur lezen? Hier een aantal naar het Nederlands vertaalde leestips: 

 

 

– Han Kang, De vegetariër. Bestel het boek hier in de webshop. Lees van haar vooral ook Wit en Mensenwerk. 

– Cho Nam-Joo, Kim Jiyoung, geboren in 1982. Bestel het boek hier. 

– Min Jin Lee, Pachinko. Bestel het boek hier. 

– Sun-Mi Hwang, Het huis met de kersenbloesem. Bestel het boek hier. 

 

Meer weten?

In deze aflevering wordt van alles besproken over Zuid-Korea, en stippen Lola en Suzanne onder andere de Koreaanse golf, queerness en discriminatie aan. Lees hier vooral meer over met deze leestips: 

— Benieuwd naar de Koreaanse Golf, het Zuid-Koreaanse overheidsbeleid van ‘soft power’ en de groeiende culturele invloed van Zuid-Korea? Wikipedia geeft een behoorlijk uitgebreid overzicht. Meer leesvoer vind je hierhier en hier

— In Zuid-Korea is homoseksualiteit niet verboden, maar wel taboe. Leden van de LHBTQI+-gemeenschap hebben veel te maken met stigmatisering en discriminatie. Meer informatie hierover, en over Koreaans LHBTIQ+-activisme, vind je hier, hier en hier. Over queerness en militaire dienstplicht lees je meer in dit artikel van de New York Times. 
— Wil je met Lola meevaren op de Koreaanse golf? Check dan deze custom-made playlist vol favoriete nummers. Enjoy!

Alle muziek en sound effects van Radio Savannah is gemaakt door Guflux. Rike Blom ontwierp het logo.