Close

Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al van Massih Hutak

We’re back back back again! Terug van onze zomerbreak stappen we gelijk een groot thema: gentrificatie en de huidige wooncrisis. Deze zomer (12 september) vindt namelijk het grote woonprotest plaats in Amsterdam. Ter voorbereiding lazen wij het boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al van Massih Hutak. 

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Toen The New York Times Amsterdam-Noord vergeleek met Brooklyn en op nummer drie plaatste in hun jaarlijkse lijst van onontdekte parels die je bezocht móét hebben, maakte Massih Hutak zich zorgen. Want nu was de buurt hip, maar hij constateerde dat tegelijkertijd meer en meer bewoners en ondernemers in de problemen kwamen door de steeds hogere huren. Zij profiteerden niet mee van de investeringen die nu in de buurt werden gedaan. 

 

Dit gebeurt niet alleen in Amsterdam, maar overal ter wereld. San Francisco, Los Angeles, Londen, Parijs en Berlijn, overal zag hij hetzelfde fenomeen: de oorspronkelijke bewoners worden in hoog tempo vervangen door nieuwe, vaak jonge bewoners, met hogere inkomens. Hippe koffietenten nemen de plaats in van de oude groente- en fruitboer. Dure koopwoningen voor de happy few komen in de plaats van betaalbare huur. Gentrificatie, heet dit, en het is geen natuurverschijnsel, maar het resultaat van beleid. 

 

Getuige van de veranderingen in zijn eigen buurt ging Massih Hutak op zoek naar hoe het werkt, en naar een antwoord op de vraag hoe steden kunnen groeien en oude en nieuwe bewoners samen kunnen leven. Want de stad moet een plek voor iedereen zijn.

Op 12 september is de eerste grote demonstratie tegen het huidige beleid rond de woningscrisis. Informatie over het protest, de achtergrond, en deelnemende partijen kun je terecht op de website van Het Woonprotest.

 

Voorlopig staan er twee demonstraties gepland. Op 12 september om 14:00 is het eerste woonprotest in Amsterdam en op 17 oktober vervolgen we dat met de WOONOPSTAND in Rotterdam.