Close

Het bal der gekken van Victoria Mas

Het is tijd voor een nieuwe aflevering van Radio Savannah Suzanne en Lola reizen door de tijd naar la belle France met schrijver Victoria Mas. Ze bespreken haar debuutroman Het bal der gekken en kletsen over ziekenhuizen in de negentiende eeuw, de ongehoorde verhalen van de vrouwelijke patiënten en de geschiedenis van de psychische gezondheidszorg.

Wil je meekletsen met Lola en Suzanne? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

Het bal der gekken

Over de thema’s van Het bal der gekken is al veel gezegd en geschreven. Deze aflevering van Radio Savannah licht een tipje van de sluier op, maar we nodigen je natuurlijk uit je verder te verdiepen in de geschiedenis van de moderne geneeskunde en de onrechtvaardigheden die eraan ten grondslag liggen. Een kleine selectie voor wie meer wil weten: 

 

— Een korte recensie van het boek door De Volkskrant vind je hier. Het NRC schreef hier over het boek.

— Benieuwd naar meer verhalen over La Salpêtrière en Dr. Charcot? Met Marie Curie is hij een van de hoofdpersonages in de roman Blanche en Marie van Per Olov Enquist. Van Vera Buck verscheen Runa, een historische thriller die zich in het ziekenhuis afspeelt. 

— Een van Dr. Charcots colleges werd afgebeeld door André Brouillet

— De geschiedenis van ziekenhuis La Salpêtrière vind je hier

 

Een kort overzicht van de geschiedenis van hysterie vind je hier. Een uitgebreider wetenschappelijk artikel over deze geschiedenis is hier te lezen. Tot slot vind je hier een artikel dat specifiek ingaat op de praktijk van het opsluiten van vrouwen in negentiende-eeuws Frankrijk.

Parijs, 1885. Ieder jaar wordt er een Bal der Gekken georganiseerd, waar heel Parijs voor uitloopt. Verdeeld over twee zalen – aan de ene kant de idioten en aan de andere kant de hysterici, de depressieven en de maniakken – mag Parijs een avond deel uitmaken van het laatste experiment van dokter Charcot.

 

Aan de hand van vier vrouwenlevens worden we meegezogen in de beklemmende realiteit waar de bewoners van ziekenhuis Salpêtrière dagelijks mee worstelen. Maar zijn ze wel gek, of heeft de maatschappij hen als gek bestempeld om van hen af te zijn? En komen ze er ooit nog uit?

 

Bekijk het boek hier in onze webshop.