Close

13 juli 2020

10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld van Elif Shafak

Fictie Boek van de Maand Juni | 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld van Elif Shafak

In deze aflevering van Radio Savannah bespreken we de nieuwe roman van de Turkse schrijfster Elif Shafak. Een bijzonder boek over het Istanbul van allerlei verschillende vrouwen, over vriendschap, buitenbeentjes en doldwaze begraafplaatshumor.

Elif Shafak is de meest gelezen schrijver van Turkije. Ze schrijft zowel in het Turks als in het Engels en schreef inmiddels al 17 boeken, waarvan 11 romans. Ze heeft ook een wetenschappelijke achtergrond in politicologie en vrouwen- en genderstudies. Ze is uitgesproken politiek activist.

In Turkije is Shafak al meerdere keren vervolgd omdat ze zich uitsprak over o.a. de Armeense genocide, de vervolging van Jezidi’s en schendingen van de vrijheid van meningsuiting.

Het boek 10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld verscheen vorig jaar in het Engels en belandde op de short list van de Man Booker Prize. 

Bestel het boek hier in onze webshop.

Elif Shafak over onvertelde verhalen

Tijdens het opnemen van deze aflevering zijn we allemaal met onze hoofden bij de protesten rond de Black Lives Matter beweging. Dit boek sluit daar niet direct op aan, maar neemt wel duidelijk een positie in als het gaat om structurele ongelijkheid. In de aflevering hoor je een fragment waarin Shafak spreekt over de rol die zij hierin ziet voor zichzelf als schrijver. Door niet alleen aandacht te hebben voor de luide stemmen, maar ook juist voor de stiltes, komen we de verhalen op het spoor van diegenen die niet de kans krijgen om te spreken. Shafak betoogt dat het juist die verhalen zijn die verteld kunnen en moeten worden via literatuur. 

Hieronder kun je het vollige gesprek zien tussen Elif Shafak en Afua Hirsh, dat is opgenomen voor het YouTube-kanaal van uitgeverij Penguin UK.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *