Close

Girl Meets Boy van Ali Smith, met Suzanne Balm

Deze week duikt Radio Savannah de Griekse mythologie in. We worden gelukkig ondersteunt door onze favoriete auteur Ali Smith en onze superspecial giest Suzanne Balm. We bespreken de populariteit van queer/feministische hervertellingen en zwijmelen weg bij de moosite seksscene uit de recente literatuurgeschiedenis. 

 

Wil je meer Suzanne Balm in je leven? volg haar dan op Instagram via @suzablam.

 

Wil je meekletsen over Radio Savannah? Volg Savannah Bay op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we te bereiken op info@savannahbay.nl .

‘Girl meets boy’. It’s a story as old as time. But what happens when an old story meets a brand new set of circumstances? Ali Smith’s remix of Ovid’s most joyful metamorphosis is a story about the kind of fluidity that can’t be bottled and sold. It is about girls and boys, girls and girls, love and transformation, a story of puns and doubles, reversals and revelations. Funny and fresh, poetic and political, here is a tale of change for the modern world.

Vind het boek hier in de webshop.

Waar vind ik al die queer/feministische hervertellingen dan?

Wanneer haar stad in handen valt van de Grieken, is het leven van koningin Briseïs geruïneerd. Haar man en broers zijn vermoord en zijzelf wordt als concubine de oorlogstrofee van de goddelijke strijder Achilles. En zij is niet de enige. Tijdens de lange, bittere oorlog worden ontelbaar veel vrouwen uit hun huis geroofd en aan de strijders toebedeeld.

 

De Ilias staat bekend als een mannenepos: de strijd tussen twee mannen om een vrouw, Helena. Maar hoe verging het de vrouwen, die geen enkele stem kregen? Waarover spraken zij als ze in de Griekse kampen onder elkaar waren: aan het spinnewiel, terwijl ze de doden aflegden, als verzorgsters van de gewonden?

 

In deze historische roman beschrijft Pat Barker het leven van een vrouw te midden van de oorlogschaos, die vecht voor haar vrijheid, zodat haar stem uiteindelijk gehoord wordt. Een roman over een thema dat urgenter is dan ooit.

 

Vind het boek hier in de webshop.

In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt.
De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.

Madeline Miller brengt de oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal van goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

Vind het boek hier in de webshop.

Een verhaal over goden, koningen, onsterfelijke roem en het menselijk hart. Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen. ‘Een lied voor Achilles’ is een episch liefdesverhaal, een spannende, ontroerende en unieke hervertelling van de Ilias van Homerus.

 

Vind het boek hier in de webshop.

A strikingly original and profound slice of mythology from the award-winning author of Oranges Are Not the Only Fruit. Jeanette Winterson’s retelling of the myth of Atlas and Heracles asks difficult and eternal questions about the nature of choice and coercion. Visionary and inventive, Weight turns the familiar on its head to show us ourselves in a new light.

 

Vind het boek hier in de webshop.