Close

maart 11, 2021

Boeken van de maand maart

Boeken van maand maart

In een nieuwe aflevering van podcast Radio Savannah kletsen Lola en Suzanne jullie bij over nieuws uit de winkel en introduceren de boeken van de maand maart. Deze maand zijn dat White Tears, Black Scars van Ruby Hamad en Het lied van de goden van Reggie Baay.

In de podcast verwijzen we naar dit artikel van Ruby Hamad in the Guardian over haar verkenning van ‘white tears’ in het dagelijks leven, en naar dit interview op OVT waarin Reggie Baay vertelt over zijn roman en zijn onderzoek.

Taking us from the slave era, when white women fought in court to keep their slaves, through the centuries of colonialism, when they offered a soft face for brutal tactics, to the modern workplace, White Tears/Brown Scars tells a charged story of white women’s active participation in campaigns of oppression. It offers a long overdue validation of the experiences of women of color.

Discussing subjects as varied as The Hunger Games, Alexandria Ocasio-Cortez, the viral “BBQ Becky” video, and 19th century lynchings of Mexicans in the American Southwest, Ruby Hamad undertakes a new investigation of gender and race. She shows how the division between innocent white women and racialized, sexualized women of color was created, and why this division is crucial to confront.

Vind het boek hier in de webshop.

Het lied van de goden is het aangrijpende verhaal van de tot slaafgemaakte Flora van Makassar, die in de 18e eeuw als jong meisje in Oost-Indië wordt geroofd en door een voc-koopman wordt meegenomen naar de republiek. Door wanhoop, ontheemding en eenzaamheid gedreven wordt Flora steeds opstandiger en wordt ze zonder pardon op straat gezet en aan haar lot overgelaten. Dan volgt voor Flora een zwervend bestaan in een onbekende, gevaarlijke, witte wereld, dat eindigt in opsluiting in een Amsterdams tuchthuis. Parallel aan haar geschiedenis loopt die van de regent van het tuchthuis, Joachim van der Elst. Een man met een tomeloze ambitie. De wegen van Flora en Van der Elst kruisen elkaar op verschillende manieren. Flora vertrouwt de lijdensweg die ze heeft afgelegd aan het papier toe. Dit zal leiden tot de roemloze ondergang van Van der Elst. 

Het lied van de goden is op feiten gebaseerd en geeft een beeld van de nog relatief onbekende slavernij in de Oost en het tragische lot van de tot slaafgemaakten raakt die destijds legaal en illegaal werden meegenomen en in Nederland aan hun einde kwamen.

Vind het boek hier in de webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *