Close

Special over Keti Koti in Utrecht, met Natalja Macnack en Leroy Lucas

Deze week staat Radio Savannah in het teken van Keti Koti. Jaarlijks staan we op 30 juni stil bij het slavernijverleden in Suriname en op de Nederlandse Antillen, en op 1 juli (Dag van de Vrijheden) wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In deze aflevering vertellen Natalja Macnack en Leroy Lucas over de geschiedenis en de toekomst van Keti Koti in Utrecht.

Introducing our superspecial guests

Natalja Macnack is actief bij Tori Oso Utrecht. Tori Oso is een Utrechtse stichting die zich sinds 2000 in samenwerking met verschillende partners inzet voor “Suriname-en-meer”. Meer informatie over Tori Oso Utrecht vind je op de website en de Facebookpagina.

Leroy Lucas is voorzitter van het Keti Koti comité in Utrecht. Meer informatie vind je op de Facebookpagina. Daarnaast houdt hij zich vanuit de organisatie 030% bezig met bi-culturele zaken in Utrecht. Meer informatie op deze Facebookpagina

Keti Koti 2021

Dit jaar wordt Keti Koti in Utrecht online georganiseerd. Het programma ziet er als volgt uit:

Om 15h15 begint de boekpresentatie van “Slavernij en de stad Utrecht” vanuit de Bibliotheek op het Neude. Klik hier voor de livestream.

Om 16h45 begint de online herdenking vanuit het Centraal Museum. Klik hier voor de livestream.

Om 19h00 vindt een inhoudelijk cultureel avondprogramma rondom Keti Koti vanuit de bibliotheek op het Neude. Klik hier voor de livestream.

 

Alle informatie over het programma en de links naar de livestreams vind je hier op de website van Tori Oso Utrecht.

Meer lezen over Keti Koti?

In onze webshop vind je een speciale Keti Koti leeslijst, met allerlei mooie boekentips. 

 

Na de boekpresentatie op 30 juni kun je ook het boek Slavernij en de stad Utrecht bij ons bestellen.

Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Maar hoe zag die verwikkeling – in de schaduw van steden als Amsterdam en Rotterdam – er eigenlijk uit? Hoe profiteerde Utrecht van de slavenhandel en de producten die uit slavenarbeid voortkwamen? Welke invloed had de bovenlaag van stedelijke bestuurders en investeerders op de levens van de vele tot slaaf gemaakten in Oost en West? En hoe zat het met de kerk? Waarom werd Utrecht een centrum van abolitionisme? Welke sporen van het koloniale verleden draagt de stad nu nog? En hoe gaan Utrechters vandaag de dag met de geschiedenis van slavernij om? In korte essays laten de schrijvers van Slavernij en de stad Utrecht vanuit steeds een ander perspectief hun licht schijnen op de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden.

 

Bestel het boek hier in onze webshop.