Close

28 januari 2021

Poëzieweekspecial: Dit gaat niet over grasmaaien van Ellen Deckwitz

Poëzieweekspecial: Dit gaat niet over grasmaaien van Ellen Deckwitz

Hoera, het is Poëzieweek! In Savannah Bay staan de dichtbundels daarom van 28 januari tot 4 februari extra in de spotlight. Lola en Suzanne gaan in deze aflevering van Radio Savannah met de literaire billen bloot en bekennen dat ze eigenlijk weinig poëzie lezen. Hoe kan dat, en hoe kunnen we dat veranderen? Met de kundige hulp van dichter Ellen Deckwitz en haar bundel Dit gaat niet over grasmaaien (her)ontdekken zij waarom gedichten lezen zo belangrijk, fijn en vooral leuk is.

Gedichten zijn overal: op straat, op gebouwen, in liedjes en films. Ze kunnen je raken, je een leven lang bijblijven, worden getatoeëerd op armen of krijgen miljoenen likes op Instagram. Toch deinzen mensen achteruit als ze het woord poëzie horen: te moeilijk, niks voor mij. Maar het is wél iets voor jou. Ellen Deckwitz legt uit waarom, biedt een helpende hand en neemt je mee langs de vele ontroerende, dramatische, ronduit hilarische en verbeeldingsrijke paden die de poëzie rijk is. Ze laat zien waarom er opeens zoveel gedichten over corona werden geschreven, hoe het lezen van verzen je een veel betere minnaar kan maken en buigt zich over de vraag of er wel zoiets bestaat als Young Adult Poetry. Dit gaat niet over grasmaaien is poëzie voor dummy’s, een heerlijk boek dat niet alleen over lezen, maar ook over leven gaat.

Vind het boek hier in de webshop.

Benieuwd naar Ellens eigen poëzie? Lees dan vooral Hogere Natuurkunde, haar meest recente dichtbundel. Geheel terecht met lof overladen, een aanrader!

Bij het overlijden van haar Indische grootmoeder ontdekte Ellen Deckwitz (1982) dat ze de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen heeft gekregen. Hogere natuurkunde – deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis – is het resultaat van de talloze gesprekken die Deckwitz in de jaren daarna voerde met mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-Indië liggen.

Vind het boek hier in de webshop.

Poëzieweek in SB

Savannah Bay viert de poëzie! Van 28 januari tot 4 februari ontvang je bij aankoop van 12,50 aan poëzie het door Hanneke van Eijken geschreven geschenk ‘Waar slaap van gemaakt is’. Met schitterende illustraties van Pauline Phoa.

Zin om een dichtbundel in te duiken? Snuffel voor inspiratie en leestips digitaal door Savannah Bays poeziekast

Daarnaast heeft Savannah Bay een unieke poëzieweekactie! Bij aankoop van Vesper, de nieuwste bundel van de Utrechtse dichter Anne Broeksma, krijg je een unieke set van 5 kaarten cadeau, met prachtige illustraties door kunstenaar Maaike Haneveld, die ook het omslag heeft getekend. Zolang de voorraad strekt en alleen bij Savannah Bay!

In Vesper van Anne Broeksma ontsnapt de dichter uit een omgeving van baksteen, gedreven door een gevoel van gemis. In onderaardse gangen, lawaaiige Nederlandse bossen en verre oerwouden wordt onze relatie met de levende wereld onderzocht. Waar komen wij vandaan? En brengt taal ons daarnaartoe of niet? Het resultaat is een zoektocht in lyriek, waarin boven- en onderwereld, mystiek en wetenschap met elkaar versmelten. Vesper is een avondgebed voor wat zich in schaduwen beweegt.

Vind het boek hier in de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *