Close

10 oktober 2020

Kinderboekenweekspecial: diversiteit in kinderboeken, met Sara Van den Bossche

Kinderboekenweekspecial: diversiteit in kinderboeken

Van 30 september tot 11 oktober is het Kinderboekenweek. Ter ere van deze mooie campagne presenteren wij onze special over jeugdliteratuur: een interview met Sara Van den Bossche over diversiteit in kinderboeken. We voelen Sara aan de tand over de stand van zaken in de Nederlandse jeugliteratuur en de rol die wij als lezers kunnen spelen in het kritisch lezen van kinderboeken. 

Sara Van den Bossche is docent Jeugdliteratuur aan de universiteit van Tilburg. Zij is speciaal geïnterresseerd in ideologiekritiek en etnisch-culturele diversiteit in kinderboeken. Samen met Anne Klomberg schreef zij het boek Jeugdliteratuure door de lens van etnisch-culturele diversiteit. In dit boek stellen zij de vraag: wat gebeurt er als de verhalen die kinderen lezen slechts een deel van de werkelijkheid, en van de mensen daarin, belichten?

Het boek laat zien wat een homogeen wereldbeeld doet met het zelf- en wereldbeeld van het lezende kind. En het biedt een handreiking voor ouders en andere volwassenen die hun kinderen hierin willen begeleiden. Je vind het boek hier in onze webshop. 

Dit boek maakt gebruik van verschillende eerdere onderzoeken. Een aantal belangrijke bronnen voor dit onderzoek zijn de volgende studies:

Kinderboeken bij Savannah Bay

Savannah Bay heeft een mooie selectie kinderboeken waarin speciale aandacht is voor een diverse speigeling van de samenleving. Je vind de kinderboeken hier in onze webshop. Een paar van onze favorieten:

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen.Vanaf dat moment is niets meer wat het was … Hij heeft maar één grote wens: een zeemeermin worden.Wat vindt zijn oma daarvan?

Vind het boek hier in de webshop.

Op vakantie naar familie in het buitenland! Pindakaas en chocopasta gaan mee heen, saffraan en oranjebloesemolie gaan mee terug. Esmaa gaat deze zomervakantie met haar ouders, broertjes en zusje op reis, naar familie die in Marokko woont. Allemaal prachtige spullen en lekkere kruiden gaan weer mee terug. Die spullen halen ze op de markt. Maar het is zo druk op de markt! Ze raakt haar moeder kwijt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Ze ontmoet een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Die helpen Esmaa en haar moeder elkaar weer te vinden. De vele zomers die Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani bij familie in het buitenland doorbrachten waren de inspiratie voor dit betoverende prentenboek. Annelies Vandenbosch bracht het tot leven met haar sprankelende illustraties.

Vind het boek hier onze webshop.

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan. Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH.

Opgroeien als een bruin meisje in het Westen brengt heel wat uitdagingen mee. Je ziet jezelf weinig weerspiegeld in de beelden die je te zien krijgt. Op televisie, in films en ook in boeken blijft het speuren naar iemand die eruitziet en die hetzelfde meemaakt als jij. Brown Girl Magic wil deze leegte mee opvullen. Het is een boek voor, door én over bruine meisjes. Over kroeshaar en gouden huid, over pesten en liefhebben, over alle maten, vormen en soorten bruine meisjes. Het is een boek dat die meisjes (nog) sterker hoopt te maken. Want geef nu toe: ze zijn gewoon magisch!

Vind het boek hier onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *