Close

Het klimaat zijn wij van Jonathan Safran Foer, met Miriam Rook

Deze week duikt Radio Savannah de klimaatboekenkast in. Samen met superspecial guest Miriam Rook bespreken we het boek “Het klimaat zijn wij”, waarin Jonathan Safran Foer bepleit dat de strijd tegen klimaatverandering begint bij ons ontbijt. We kletsen over het lezen van klimaatboeken, over onze eigen kleine dagelijkse bijdragen aan het klimaat, en waarom het zo belangrijk is dat we weten dat we deel uitmaken van een groter collectief.

 

Wil je meer Miriam in je leven? Kom dan gezellig op zondagmiddag langs de winkel om te kletsen over klimaatboeken, of volg haar op instagram via @rookmiriam.

 

Ben je op zoek naar andere mooie klimaatboeken? Duik dan in onze klimaatkast! Te vinden in onze winkel en hier in onze webshop.

Met zijn bestseller Dieren eten veroorzaakte Jonathan Safran Foer een sensatie: veel van zijn lezers werden vegetariër, of werden zich op z’n minst bewust van hun eetgedrag, Nu pakt hij het grootste thema van deze tijd aan: klimaatverandering.

 

Om dit onderwerp concreter en daardoor urgenter te maken, herinnert Foer ons aan de kracht van gezamenlijke actie en geeft hij voorbeelden van succesverhalen uit het verleden als stimulans. Op deze manier – die van elk individu slechts een kleine inspanning vergt maar bij collectieve actie uiterst effectief is – kunnen we een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering aanpakken: de bio-industrie.

 

Op zijn geheel eigen en verassende wijze spoort Foer de lezer aan om na te denken over hoe volgende generaties ons handelen op dit cruciale moment zullen beoordelen. Wij kúnnen de wereld nog redden, te beginnen bij het ontbijt.

 

Vind het boek hier (NL) en hier (EN) in de webshop.

Wil je direct aan de slag voor het klimaat? Dan heeft Miriam een aantal mooie tips voor lokale initiatieven die je kunt steunen:

Het Hof van Cartesius is een circulaire gebouwde groene werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers van Utrecht. Zij organsieren ook plantjesruilmarkten, workshops, en meer. Kijk voor meer informatie op hun website.

 

Nudge is een bedrijf met een missie: zij willen blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid. Dat doen ze door hen te betrekken bij projecten en campagnes die op prikkelende wijze ander gedrag stimuleren. Lees meer op hun website.


Utrecht natuurlijk brengt de natuur dichtbij en maakt Utrecht groener, gezonder en duurzamer voor alle Utrechters. Zij organiseren activiteiten, cursussen en evenementen op onze locaties (stadstuinen/stadsboederijen) of elders in de stad. Daarbij werken ze samen met bewoners, bedrijven, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en de gemeente Utrecht. Meer informmatie vind je op deze website.


– Wil je ook zo’n mooie afvalknijper om je buurt mee op te ruimen? Vraag deze dan aan via deze website van de gemeente Utrecht.