Close

Boeken van de maand april

In een nieuwe aflevering van podcast Radio Savannah kletsen Lola en Suzanne jullie bij over nieuws uit de winkel en introduceren de boeken van de maand april. Deze maand zijn Lalalanding van Emily Kocken en De vrouwen aan wie ik ‘s nachts denk van Mia Kankimäki. 

Daarnaast staan we stil bij het feit dat onze podcast deze maand één jaar oud wordt! We bladeren nostalgisch door onze favoriete afleveringen. Heb jij een favoriete aflevering? Of luister je al vanaf vorig jaar april mee? We horen het graag! Laat het ons weten via de socials met #RadioSavannah.

Wat is er te doen in april?

Het is Maand van de filosofie. En dat betekent een mooie reeks filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals. Bekijk hier wat er in het land te doen is. Dit jaar staat het thema ‘natuur’ centraal. In de winkel vieren we dit thema met twee speciale uitgaven. Eva Meijer schreef een nieuw essay: Vuurdoop en Bibi Dumon Tak schreef het kinderboek De eik was hierAndere  mooie natuurboeken vind je hier in de webshop.


Op 21 april organiseert het Utrechts archief een avond over het slavernijverleden van Utrecht. Hoofdspreker is Nancy Jouwe en moderator is onze eigen Marischka Verbeek. De avond is gratis te volgen via een livestream. Alle informatie vind je hier.

 

Als je je alvast in wilt lezen en zelf de sporen van het slavernijverleden van Utrecht wilt ontdekken, dan vind je hier in onze webshop het boekje Wandelgids Sporen van slavernij in Utrecht van Esther Captain. 

 

Marischka schreef ook een mooie column voor Hebban, waarin ze uitlegt waarom anti-racisme geen luxe is voor witte mensen. Ze geeft ook mooie leestips voor iedereen die deze taak op wil pakken. Je kunt de column hier lezen.

Boeken van de maand april

Jean Rodin denkt meer dan goed voor hem is. Ooit was hij ‘een slimpie uit de sloppen’, maar nu leidt hij een machinaal leven als arbeider in een lichtfabriek. Op een dag springt zijn collega André Vérité van een hoogte, en sterft. Jean denkt dat André dood is door zijn schuld. Hij denkt ook dat hij verliefd is op zijn mooie zusje Odilette. Zij gelooft dat ze de anonieme drenkelinge uit de Seine is. Terwijl Jean de dood van André probeert te verwerken, leert hij de jongere Noël kennen, een existentiële ontmoeting die hem de kans geeft zijn leven over te doen.

 

Vind het boek hier in de webshop. 

Mia Kankimäki deed wat we allemaal wel zouden willen: reizen naar alle plekken waarover je ooit hebt gelezen. Ze pakte haar koffer en volgde de voetsporen van tien schrijfsters, ontdekkingsreizigsters en kunstenaressen, vrouwen die deden waar hun hart vol van was. Karen Blixen, Artemisia Gentileschi of Alexandra David-Néel, allen toonden haar waardevolle levenslessen, zoals ‘Put kracht uit je verwondingen’ (Gentileschi), of ‘De vraag is niet welke kaarten je krijgt, maar hoe je ze speelt’ (Blixen), of ‘Volg het pad dat voor je ligt. Gebruik je retourticket niet’ (David-Néel). Zo is De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk ook het verhaal geworden van hoe Mia Kankimäki haar eigen angsten overwon. De vrouwen aan wie ik ’s nachts denk is een inspirerend boek, deels persoonlijke memoires, deels reisverhaal, deels biografie, dat je meevoert over de wereld in de voetsporen van negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigsters als Nellie Bly, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley en Isabella Bird; van Karen Blixens koffieplantage in Kenia naar het Florence ten tijde van de renaissance van Sofonisba Anguissola en Lavinia Fontana; en naar het hedendaagse Japan van Yayoi Kusama.

 

Vind het boek hier in de webshop.