Close

7 januari 2021

Afrolit samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw

Afrolit samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw

We bespreken de langverwachte bundel Afrolit, samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw. In Afrolit zijn 15 teksten verzameld van talentvolle Nederlandse en Belgische schrijvers die deel uitmaken van de Afrikaanse diaspora. We kletsen over zelfidentificatie, schoonmakers, en (online) activisme.

In deze aflevering bespreken we drie teksten expliciet. De volledige lijst van schrijvers die bijdroegen aan deze bundel zijn: Avery Bertrand Iradukunda (BE), Babs Gons (NL), Carolina Maciel de França (BE), Chris Polanen (NL), Esther Duysker (NL), Grâce Ndjako (NL), Hasna Ankal (BE), Lisette Ma Neza (NL), Malique Mohamud (NL), Nyiragasigwa Hens (BE), Rachel Rumai Diaz (NL), Sayonara Stutgard (NL), Sesa (BE), Sulaiman Addonia (BE), Tracy Bibo Tansia (BE).

Afrolit is een unieke verzameling teksten waarin de kracht van zwarte letteren van elke pagina spat. Twee jaar na het verschijnen van de historische uitgave Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen is er nu AfroLit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. Dit boek verschijnt in een periode waarin kunst en cultuur uit Afrika en de Afro-diaspora een wereldwijde renaissance beleven. AfroLit toont de kracht, vitaliteit en verscheidenheid van zwarte literatuur in Nederland en België.

Vind het boek hier in de webshop.

Afrolit is een duidelijke opvolger van een eerder bundel: Zwart, samengesteld door Vamba Sherif en Ebissé Rouw. 

Hoezeer de in ‘Zwart’ opgenomen auteurs ook van elkaar verschillen, qua thuisland, qua cultuur, qua taal, ze hebben met elkaar gemeen dat ze het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten en dat hun identiteit hybride is. Dat maakt de verhalen – fictie én non-fictie – van deze schrijvers gelaagd, grenzeloos en uitermate urgent. De bijdragen in deze bundel zijn vrijgevochten, geëngageerd en geestig, net als de schrijvers, en tonen eens en voor altijd dat zwart-zijn veel meer is dan alleen kleur.  

Vind het boek hier in de webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *