Close

Vrouwen die Muren Afbreken - 4 September 2022
Empowerment Workshops & Boekpresentatie

Waar en wanneer: Bibliotheek Neude, zondag 4 september

Ticket Boekpresentatie | 16:45 – 17.30 uur | gratis | wel vooraf reserveren.

Boekpresentatie én workshops | 12.30 – 17.30 uur | Aansluitend borrel | € 15  lid / niet-lid 

3D-omslag-boek-Vrouwen-die-muren-afbreken
Auteur: Véronique Konings | Fotograaf: Ilvy Njiokiktjien | Uitgeverij: Lente

Zondag 4 september vindt in bibliotheek Neude de feestelijke boekpresentatie plaats van het boek Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen. Het boek bevat 22 inspirerende verhalen en evenveel prachtige portretten van Utrechtse vrouwen die vandaag de dag figuurlijk muren afbreken in de samenleving.

Denk bij ‘muren afbreken’ aan vooroordelen tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van culturele achtergrond, seksuele voorkeur, gender, huidskleur en vrouwen in een beroep dat nog als mannenberoep gezien wordt. Maar ook aan strijden voor een ideaal dat die ons allemaal aangaat of mensen verbinden die elkaar niet zo gauw opzoeken.

Vrouwen die muren afbreken is geïnspireerd door de zestiende-eeuwse Utrechtse heldin Trijn van Leemput. Samen met een groepje vriendinnen begon zij met de sloop van kasteel Vredenburg toen de Spanjaarden eruit vertrokken waren en de burcht leegstond. Iedereen wilde dat hij afgebroken werd, omdat men bang was dat er een nieuwe vijand in zou trekken. Niemand deed iets. Trijn wél!

Burgmeester Sharon Dijksma schreef het voorwoord van het boek. Zij neemt tijdens de feestelijke boekpresentatie op 4 september het eerste exemplaar in ontvangst.

Boekpresentatie16.45 – 17.30 uur, aansluitend borrel | gratis, wel vooraf reserveren. 

Empowerment workshops | Vrouwen die muren afbreken

Voorafgaand aan de feestelijke boekpresentatie geven enkele vrouwen uit het boek Empowerment workshops. De ‘murenafbreeksters’ starten vanuit hun eigen verhaal en gaan met je in gesprek. Zo ontstaat er een ontmoeting tussen de workshopgeefster en de deelnemers en tussen de deelnemers onderling. De workshops bieden inspiratie, kracht en plezier. Verhalen worden gedeeld, diversiteit gevierd!

Boekpresentatie én workshops | 12.30 – 17.30 uur | Aansluitend borrel | € 15  lid / niet-lid

 
  • 12.30 – 13.00 uur: inloop 
  • 13.00 – 14.30 uur: eerste workshop 
  • 14.30 – 15.00 uur: pauze 
  • 15.00 – 16.30 uur: tweede workshop 
  • 16.45 – 17.30 uur: boekpresentatie 
  • Aansluitend vanaf 17.30 uur: borrel
  •  

Je krijgt op de dag te horen voor welke (twee) workshops je bent ingedeeld

Marischka Verbeek

Marischka Verbeek | Op verhaal komen: hoe vind je je thuis?

Wat betekent ‘thuis’ voor jou? De plek waar je werkelijk jezelf kunt zijn, waar je je goed en ontspannen voelt, waar je hoort? Voor veel mensen is deze plek of dit gevoel iets waar ze naar op zoek zijn of naar terugverlangen. In de sleur en stress van het volwassen leven lijken we onszelf soms een beetje kwijt te raken. Om weer zin en inspiratie op te doen moeten we soms terug naar de plek waar we vandaan komen. Maar hoe doe je dat in de dagelijkse drukte? Verhalen en mythen zijn een krachtig middel om jezelf en je leven te verkennen en betekenis te geven. Ook kunnen ze je helpen om belangrijke beslissingen te nemen of stappen te zetten naar verandering. In deze workshop ga je op een creatieve manier aan de slag met sprookjes en verhalen die je inspireren de weg naar je eigen thuis te gaan zoeken. We maken daarbij gebruik van een verhaal uit het boek De Ontembare Vrouw van Clarissa Pinkola Estés. Het verhaal waar het voor Marischka allemaal mee begon. Deze workshop is voor iedereen die interesse heeft in dit thema en/of de kracht van verhalen. Verzoek: Neem iets (voorwerp/foto/tekst) mee naar de workshop wat voor jou symbool staat voor jouw ‘thuis’, niet zozeer waar je vandaan komt maar de plek waar je werkelijk jezelf bent, waar je hoort.

Nienke en Rianne

Rianne – Kijken zonder muren

Rianne heeft liefde en verbinding als missie. Vanuit haar eigen achtergrond weet zij heel goed hoe het voelt om als LHBTQ-er niet te mogen zijn wie je bent. Het pad dat ze gegaan is heeft haar gesterkt in haar missie om mensen van alle seksuele voorkeuren en culturele achtergronden met elkaar in verbinding te brengen. Met haar eigen verhaal creëert ze een welkome atmosfeer die voor alle aanwezigen voelbaar is. Zij richt haar workshop in als een drieluik. Middels een ervaringsgerichte speelse oefening met groot effect laat ze hen eerst kijken met vooroordelen (muren) en ervaren hoe dat is. Daarna nodigt ze de deelnemers uit tot een prachtige en krachtige ontmoetingsoefening waarbij muren wegvallen. De inspiratie hiervoor komt uit de film ‘Look beyond borders’ van Amnesty International. Als afronding bedenken de deelnemers hoe ze het effect van wat ze in de workshop ervaren hebben, kunnen verduurzamen in hun dagelijks leven. Durf jij echt te kijken, ook als dat misschien een beetje ongemakkelijk voelt?

Jacqueline

Jacqueline Kleijer – Wensen en grenzen!

Het is zo makkelijk gezegd: ‘Je moet je grenzen aangeven!’ Maar zo eenvoudig is het niet altijd in de praktijk. Sinds #metoo lijkt het alsof grensoverschrijding altijd met seksualiteit te maken heeft, maar dat is natuurlijk niet zo. Dagelijks heb je te maken met het schipperen tussen wensen en grenzen van jou en van anderen. Soms sluipt er een patroon in je reacties, dat je juist belemmert. Het is dan helpend om je eigen patroon/muur te doorbreken. Deze workshop geeft je inzicht in reactiepatronen en het durven doorbreken daarvan. Je krijgt inzicht in welke reactie bij jou past én hoe je ervoor zorgt dat jouw grens goed ontvangen wordt. Want als je goed voor je wensen en grenzen zorgt, hoef je geen ‘muren’ op te werpen tussen jou en een ander. Nee zeggen begint met kleine stapjes. Heel laagdrempelig dus. Je kan het na de workshop meteen gebruiken!