25 oktober 2020
Verheven koninkrijk van Yaa Gyasi
Verheven koninkrijk van Yaa Gyasi
Het Fictieboek van de Maand in oktober is Verheven koninkrijk, het tweede boek van Yaa Gyasi. Je kent Gyasi misschien van haar debuutroman Weg naar huis (in het Engels: Homecoming) uit 2016. In dit nieuwe boek vertelt Gyasi een veel kleiner verhaal over een jonge vrouw met een Ghanese achtergrond die opgroeit in Alabama. Lola en Suzanne werden gelijk verliefd op het boek en praten in deze aflevering over religie, wetenschap (losjes: iets met muizen en een microscoop) en het leven binnen een (gefragmenteerd) gezin.
Let: het boek en deze aflevering gaan deels over verslaving en depressie. Als je hier geen ruimte of behoefte aan hebt, luister dan lekker een andere aflevering.
Verheven koninkrijk vertelt het verhaal van Gifty,een briljante studente neurowetenschap aan de universiteit van Stanford. Haar drijfveer is de fatale overdosis van haar broer, verslaafd aan pijnstillers, en de depressie van haar moeder. Gifty is vastberaden om de wetenschappelijke oorzaak te vinden van al het verdriet en lijden dat haar leven domineert. Dan zet een telefoontje haar eenzame leven in haar laboratorium volledig op zijn kop. Haar moeder wil zelfmoord plegen en ten einde raad neemt Gifty haar in huis. Het brengt haar weer terug naar het geloof dat zoveel houvast gaf in haar jeugd. De kerk waar ze in opgroeide beloofde verlossing, maar gaf nooit duidelijkheid hoe die te bereiken. Terwijl haar moeder in bed blijft liggen worstelt Gifty tussen geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.
Verslaving en de opioïdencrisis
In deze aflevering bespreken we hoe Nana, Gifty’s grote broer, verslaafd raakt aan pijnstillers en later heroïne na een ongeluk bij het sporten. Dit is een scenario dat steeds vaker voorkomt in de Verenigde Staten. Het probleem wordt wel de “Opioïdencrisis” genoemd.
Als je meer over het onderwerp wilt lezen kun je eventueel beginnen bij een van de volgende bronnen:
- CNN publiceerde een helder overzicht van de ontwikkeling van de crisis door de jaren heen. Deze kun je hier lezen.
- De komische maar ook kritische HBO show van John Oliver, Last Week Tonight, maakte twee maal een segment over de crisis die terug te kijken zijn op YouTube. Eén aflevering uit 2016 (bekijk deze hier) en één uit 2019 (bekijk deze hier).
- Als je op zoek bent naar meer uitgebreide informatie, dan kun je beginnen bij de informatie op de website van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse. Hun documentatie over de crisis vind je hier.