Close

Suzanne Brink is schrijver, redacteur, troostkoper en sinds kort ook vrijwilliger bij Savannah Bay. Zij schreef een verslag over de Fixdit-avond die op 3 november gehouden werd in de boekwinkel. Want zo’n literaire canon. Hoezo staan er zo weinig vrouwen op? Wie bepaalt wat goed en voor de eeuwigheid is?

Tekening van Suzanne Brink, gemaakt naar aanleiding van de Fixdit avond in Savannah Bay. Je ziet V.l.n.r. Sanneke van Hassel, Christine Otten en Manon Uphoff. De achtergrond is paars.

V.l.n.r. Sanneke van Hassel, Christine Otten en Manon Uphoff

Illustratie: Suzanne Brink

Lees je vrij: samen roeien zonder witte man op je schouder

Tekst en illustratie: Suzanne Brink

Suzanne Brink is schrijver, redacteur, troostkoper en sinds kort ook vrijwilliger bij Savannah Bay. Zij schreef een verslag over de Fixdit-avond die op 3 november gehouden werd in de boekwinkel. 

Zo’n literaire canon. Hoezo staan er zo weinig vrouwen op? Wie bepaalt wat goed en voor de eeuwigheid is? Op donderdagavond 3 november was Fixdit in Savannah Bay in Utrecht, de belangrijkste boekhandel van Nederland. Fixdit is een collectief van elf vrouwen die niet alleen bittere tranen laten om de literaire canon, maar vooral de strijd met de wereld erachter aangaan, die er ook voor zorgt dat mannelijke schrijvers veel vaker in de prijzen vallen. 

Ze hebben al voor elkaar gekregen dat vernieuwende schrijfsters die uit de schappen van de boekwinkels verdwenen waren (Andreas Burnier, Virginie Loveling, Carry van Bruggen en Mary Dorna) opnieuw uit zijn gegeven en maken ook een podcast. Deze maanden zijn ze op tournee. 

De hoogste toren

Er deugt veel niet in de wereld. De rijken worden steeds rijker en wie bekend is als schrijver/acteur/kunstenaar en goed verkoopt, wordt steeds bekender en verkoopt meer. Prijs na prijs krijgt hij uitgereikt. Interview hier, interview daar. De uitverkoren schrijver. Hij wordt op een voetstuk gezet, terwijl medeschrijvers het met de kruimels moet doen. Hoe werkt dat?