Close

Sister Outsider van Audre Lorde, met Sayonara Stutgard

Lang verwacht en nu eindelijk hier: ons gesprek over de Nederlandse vertaling van Audre Lorde’s klassieker Sister Outsider, met niemand minder dan Sayonara Stutgard! Audre Lorde was zelfgedefinieerd “zwart, lesbisch, moeder, strijder en dichter”. Ze schreef belangrijke essays en poëzie over o.a. de noodzaak van intersectioneel feminisme. Sayonara is naast dichter en redacteur ook mede-oprichter van feministische Uitgeverij Chaos. In deze aflevering praten we over de relevantie van Lorde’s werk vandaag, de belangrijke functie van vertalingen om ideeën levend te houden, en het belang van grassroots uitgeverijen in Nederland.

In Sister Outsider neemt Audre Lorde seksisme, racisme, leeftijdsdiscriminatie, homofobie en klassenwaan onder de loep. Haar essays laten zien hoe ingewikkeld identiteit is. Aan de hand van voorbeelden en anekdotes uit haar eigen leven onderzoekt ze welke barrières vrouwen tegenkomen en hoe daarmee om te gaan. Lorde geloofde in het erkennen en begrijpen van verschillen als drijvende kracht voor de vrouwenbeweging. 

Deze Nederlandse vertaling is gemaakt door Jenny Mijnhijmer en uitgegeven door Uitgeverij Pluim en Dipsaus

Vind het boek hier in de webshop.

Genoemd in de aflevering

  • De Groene Amsterdammer publiceerde een mooi profiel van Audre Lorde. Je vindt het hier.
  • In een artikel op de website van boekhandel Athenaeum vertelt Jenny Mijnhijmer over het vertalen van Lorde’s werk. Lees het hier. 
  • In een bijzondere aflevering spreken de makers van podcast Dipsaus over het maakproces van het boek, de vertaling en het belang van Audre Lorde. Beluister de aflevering hier.
  • Het Engelstalige Instagramaccount “Poetry is not a luxury” vind je hier (@likewildegeese). Het Nederlandstalige Instagramaccount “Poezie is een daad” vind je hier (@poezieiseendaad). 
  • Uitgeverij In de knipscheer is still going strong.  Bekijk hun website hier.
  • Sayonara geeft aan groot fan te zijn van het werk van Bea Vianen en Astrid Roemer. Je vindt het boek Gebroken wit van Roemer hier in onze webshop.

Meer goodies van Uitgeverij Chaos en Dipsaus

Bij Uitgeverij Chaos verschenen tot op heden de volgende werken:

  • NYX berichten uit de nacht met werk van Kalib Batta, Esra Seval Dede, Nikki Dekker, Iduna Paalman, Olga Ponjee, Irene Roemer, Simon(e) van Saarloos, Ansuya Spreksel, Yentl van Stokkum, Sofie Tseng, marwin vos en Anouschka van Wettum. (hier in de webshop)
  • Ook ik ben stukgewaaid: essays over rouw van Emma van Meyeren (hier in de webshop)
  • Hoe het voelt om van kleur te zijn van Zora Neale Hurston (hier in de webshop)
  • Een kamer voor jezelf van Virginia Woolf (hier in de webshop)
  • Aether met werk van  Roos Muis, Marieke de Groot, Gitka te Poel, Soumaya Bazi en Hasret Emine. 

Steun Uitgeverij Chaos bij het begeleiden van talent, het publiceren van nieuwe boeken en het organiseren van bijzondere evenementen via Petje Af

Dipsaus publiceerde de volgende boeken:

  • Afrolit (hier in de webshop) samengesteld door Dalilla Hermans en Ebissé Rouw, met werk van Avery Bertrand Iradukunda (BE), Babs Gons (NL), Carolina Maciel de França (BE), Chris Polanen (NL), Esther Duysker (NL), Grâce Ndjako (NL), Hasna Ankal (BE), Lisette Ma Neza (NL), Malique Mohamud (NL), Nyiragasigwa Hens (BE), Rachel Rumai Diaz (NL), Sayonara Stutgard (NL), Sesa (BE), Sulaiman Addonia (BE), Tracy Bibo Tansia (BE) . 
  • De goede immigrant (hier in de webshop), met werk van Quinsy Gario, Manju Reijmer, Nina Köll, Clark Accord, Sarah Bekkali, Mojdeh Feili, Jeanette Chedda, Richard Kofi, Khadija Boujbira, Simone Zeefuik, Olave Nduwanje, Tirsa With, Dino Suhonic, Mia You, Hasret Emine, Zaïre Krieger, Deborah Cameron, Karwan Fatah-Black, Yael van der Wouden, Rita Ouédraogo, Zouhair Hammana, Nancy Jouwe en Fatima Faïd.