Close

Longlist Europese Literatuurprijs 2021

Schrijver Manon Uphoff is de nieuwe voorzitter van de Europese LiteratuurprijsDeze prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De vakjury bestaat dit jaar naast Manon Uphoff  uit onze eigen Marischka Verbeek (Savannah Bay), Cyrille Offermans (criticus De Groene Amsterdammer), Martine Woudt (literair vertaler) en Marieke de Groot (Pantheon Boekholt).

De vakjury leest nu de twintig romans die door 17 boekhandels zijn geselecteerd voor de longlist en maakt op dinsdagavond 29 juni de shortlist met vijf titels bekend tijdens een feestelijke virtuele bijeenkomst vanuit SPUI25 in Amsterdam. Meld je hier alvast aan om erbij te zijn.

Marischka geeft in haar maandelijke column in Flow Magazine alvast een voorproefje op twee titels uit de lijst genomineerden. Lees Marischka’s column hier.

NB: de shortlist is inmiddels bekend. De gonimeerde auteurs zijn dit jaar Esther Kinsky, Annie Ernaux, Bernardine Evaristo, Slobodan Šnajder en Saša Stanišić.

Over Manon Uphoff

‘Ik verheug me erop, als Obelix die in de ketel met toverdrank is gevallen, om met mijn collega-juryleden deze reis door de Europese literatuur te maken. Juist in deze tijd, waarin we van zoveel contact en mogelijkheden tot uitdrukken afgesneden zijn, is het voor lezers en zeker ook voor mij als voorzitter van de Europese Literatuurprijs een voorrecht om deze romans te lezen, bespreken en onder de aandacht te brengen. Een voorrecht om te kúnnen lezen, vrije toegang te hebben tot een rijkdom aan ervaring en verbeelding, omdat deze in vertaling voor ons toegankelijk is gemaakt.’

Manon Uphoff (1962) volgt Abdelkader Benali op, die de afgelopen twee jaar als juryvoorzitter shortlist en winnaar presenteerde. Uphoff is een veelvuldig bekroond schrijver van romans, verhalenbundels, essays en novellen. Onlangs ontving ze de driejaarlijkse Charlotte Köhlerprijs voor haar proza, en in het bijzonder voor haar recente roman Vallen is als vliegen, die werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuurprijs en Bookspot Literatuurprijs en bekroond met de Tzumprijs en de Bookspot Scholierenprijs. Haar werk is of wordt vertaald in het Duits, Engels en Spaans. Ook is ze medeoprichter van het schrijverscollectief FixDit dat zich inzet voor meer diversiteit in de letteren, de canon en het onderwijs. Eerder was ze bestuursvoorzitter van PEN.

De foto van Manon Uphoff werd gemaakt door Céline Simons