Close

Boekenplankje van juni

Radio Savannah viert de zomer!  In dit extra lange Boekenplankje vieren we het losbarsten van Queering the City of Literature 2021, vertellen we je meer over wat er voor én achter de schermen bij Savannah Bay gebeurde, en geven we je boekentips voor de zomer. Heel. Veel. Boekentips. Alle tips van het Radio Savannah Boekenplankje vind je hier in onze webshop.

Wil je ook wat bijdragen aan on!s boekenplankje en een leestip delen? Laat het ons weten op InstagramTwitter en Facebook en gebruik #RadioSavannah. Voor (lees)tips en fanmail zijn we ook te bereiken op info@savannahbay.nl

In deze aflevering blikken we met veel trots terug op het startschot van Queering the City of Literature 2021! In dit programma verspreiden we drie versgeschreven teksten over de relatie tussen het lichaam en de stad door de Utrechtse binnenstad. Meer informatie over dit mooie programma vind je hier. 

 

– Zin om op queer avontuur in Utrecht te gaan? Koop hier een wandelpakketje en ga met routekaarten, een tekstfragment en andere goodies op pad in de stad.  

Benieuwd naar de teksten van dit jaar? Luister ze dan via Radio Savannah! De teksten van Chris LomansAnne Chris van Doesburg eEdna Azulay zijn te beluisteren in je favoriete podcastapp. Perfect luistergezelschap voor tijdens je wandeling, of gewoon tijdens het tandenpoetsen. 

We delen deze aflevering een aantal reacties op de aflevering die we maakten met Kris van der Voorn over de queer vertaling van Girl, Woman, Other van Bernadine Evaristo. Deze aflevering is hier terug te luisteren.

Klik voor meer context en info op een van deze links:

— Vertaler Lette Vos schreef een beschouwing over non-binair vertalen voor de website van Athenaeum. Deze kun je hier lezen

— Transgender Netwerk Nederland (TNN) inventariseerde de voorkeuren voor non-binaire voornaamwoorden. Je vindt hun bevindingen hier. 

— Inge Frank van Vught maakte een heldere zine over het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden in het Nederlands. De pdf-versie vind je hier.

— OneWorld hanteert sinds kort de formule “hij/zij/hen”, om te voorkomen dat binair genderdenken non-binaire personen wegmoffelt. Lees hier hun tekst over deze keuze.

— In Lillith legde Storm Vogel helder uit waarom genderneutrale voornaamwoorden niet moeilijk zijn. Lees hun tekst hier

 

Ga deze zomer op reis door Europa met Savannah Bay

Ga deze zomer op reis met Savannah Bay en de Europese Literatuur Prijs. Alle boeken die dit jaar op de longlist van de Europese Literatuur Prijs staan, zijn onderdeel van Savannah’s Summer Stories. Lola en Suzanne kozen alvast hun twee favorieten uit. De volledige longlist voor de Europese Literatuurprijs vind je hier.

In een afgelegen Pools dorpje vertelt de excentrieke zestiger Janina Duszejko over de dood van haar buurman en de andere vreemde gebeurtenissen van de laatste tijd. Janina leidt een teruggetrokken leven: ze houdt van de natuur, van astrologie en vertaalt de poëzie van William Blake. Wanneer leden van de lokale jachtvereniging dood worden aangetroffen, raakt ze als een Poolse Miss Marple betrokken bij het politieonderzoek.

Er is de zussen Juli en September iets onnoembaars overkomen. In een vertwijfelde poging een verse start te maken, neemt hun moeder Sheela hen dwars door het land mee naar een oud familiehuis dat zijn eigen getroebleerde leven leidt. Er komen geluiden van achter de muren. Het licht flikkert op eigen kracht. Slapen lijkt onmogelijk en de dromen zijn eindeloos. In hun nieuwe, verontrustende omgeving ontdekt Juli dat de intense band die ze altijd met September heeft gehad, begint te veranderen op manieren die ze niet kan bevatten. Zussen is een verhaal van zusterlijke liefde en zusterlijke afgunst dat explodeert met de woede en vreugde van de adolescentie. Met deze roman bevestigt Daisy Johnson haar positie als een van de vindingrijkste en opwindendste jonge hedendaagse schrijvers.

Het fictie boek van de maand is De Wand van Marlen Haushofer

‘Sinds de coronacrisis weten we wat afzondering in tijden van quarantaine met ons doet. Een schrijfster die het thema van (zelf)opgelegd isolement al meer dan een halve eeuw geleden tot het hare maakte, is de Oostenrijkse Marlen Haushofer.’ – Karakters.nu

Een vrouw gaat een weekend logeren bij haar nicht in een jachthuis in de Oostenrijkse bergen. Na de eerste nacht beseft ze dat ze alleen is. Ze gaat op onderzoek uit en wordt geconfronteerd met een ondoordringbare glazen wand die uit het niets is opgerezen en haar op zichzelf terugwerpt, want achter die muur is alle leven uitgestorven. In gezelschap van een hond, een koe en een kat probeert de vrouw te overleven. Ze struint het bos af op zoek naar eetbare planten en ze jaagt. Om niet gek te worden van haar eigen gedachten en eenzaamheid schrijft ze. Glashelder doet ze verslag van haar dagelijkse strijd met de elementen en met zichzelf.

Het non-fictie boek van de maand is Slavernij en de stad Utrecht door Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben (red.)

Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Maar hoe zag die verwikkeling – in de schaduw van steden als Amsterdam en Rotterdam – er eigenlijk uit? Hoe profiteerde Utrecht van de slavenhandel en de producten die uit slavenarbeid voortkwamen? Welke invloed had de bovenlaag van stedelijke bestuurders en investeerders op de levens van de vele tot slaaf gemaakten in Oost en West? En hoe zat het met de kerk? Waarom werd Utrecht een centrum van abolitionisme? Welke sporen van het koloniale verleden draagt de stad nu nog? En hoe gaan Utrechters vandaag de dag met de geschiedenis van slavernij om? In korte essays laten de schrijvers van Slavernij en de stad Utrecht vanuit steeds een ander perspectief hun licht schijnen op de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden.

Nieuw op het Radio Savannah Boekenplankje:

Johannes Fretz heeft een witte Nederlandse vader en een zwarte Surinaamse moeder, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond voor een reis om nooit meer te vergeten.
Onder de paramariboom is behalve een ontwapenende en geestige roadtrip, een ontroerend verhaal over een moeder en een zoon, identiteit en hoop.

Cynical twenty-three-year old August doesn’t believe in much. She doesn’t believe in psychics, or easily forged friendships, or finding the kind of love they make movies about. And she certainly doesn’t believe her ragtag band of new roommates, her night shifts at a 24-hour pancake diner, or her daily subway commute full of electrical outages are going to change that.But then, there’s Jane. Beautiful, impossible Jane.
All hard edges with a soft smile and swoopy hair and saving August’s day when she needed it most. The person August looks forward to seeing on her train every day. The one who makes her forget about the cities she lived in that never seemed to fit, and her fear of what happens when she finally graduates, and even her cold-case obsessed mother who won’t quite let her go. And when August realizes her subway crush is impossible in more ways than one—namely, displaced in time from the 1970s—she thinks maybe it’s time to start believing.

Casey McQuiston’s One Last Stop is an epic, big-hearted romance where the impossible becomes possible as August does everything in her power to save the girl lost in time.

Alle tips van het Radio Savannah Boekenplankje vind je hier in onze webshop.

Schermafbeelding 2021-07-07 om 21.13.18

In this critically acclaimed series of sparkling romcoms, three quirky sisters secure their very own happily-ever-afters.

Benieuwd naar de verhalen van de Brown zussen? Vul dan hier het bestelformulier in.