Close

Keti Koti

Woensdag 30 juni – 19:00 > Livestream vanuit Bibliotheek Utrecht.

Keti Koti is Surinaams voor ‘Verbreek de ketenen’. Nederland heeft een slavernijverleden in de koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Wij herdenken dit pijnlijke slavernijverleden en we vieren dat slavernij in 1863 werd afgeschaft. Met een bruisend evenement vol kunst, cultuur, kennisoverdracht én gezelligheid.

Deze middag werd het boek ‘Utrecht en de Slavernij’ van Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben aangeboden aan burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda VoortmanKlik hier om de livestream terug te kijken.

Om 19.00 start er onder leiding van presentator Ayden Carlo in het Theater een mooi programma over de publicatie Slavernij en de stad Utrecht, herinneringen aan zwart Utrecht en de rol van kunst en cultuur. Met onder meer Jörgen Gario, Quinsy Gario, Guno Jones.

De gesprekken worden afgewisseld met de performance Future for the Past van Sites of Memory. Een reis door de tijd naar “verborgen” verhalen uit het koloniale verleden. Kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater. Een prikkelend optreden die stof tot nadenken geeft. 

Verder is er aandacht voor de mooie tentoonstelling Voices of Fashion in het Centraal museum. En natuurlijk komt Keti Koti aan de orde en het in 2023 op te richten slavernijmonument.