Close

Vrijdag 17 mei: Boekpresentatie 'Caleidoscopische visies'

Vrijdag 17 mei 2024

20:00 – 22:00 uur

Toegang: €5,00

Op vrijdagavond 17 mei is de boekpresentatie van Caleidoscopische visies in Savannah Bay. 

 

Caleidoscopische visies, voor het eerst gepubliceerd in maart 2001, was het eerste en enige boek in zijn soort in Nederland. Het stelde de prominente en initiërende rol centraal die zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen (ZMV-vrouwen) hebben gespeeld in het nieuwe denken over gender en etniciteit in de late twintigste eeuw. De auteurs belichtten de met elkaar verweven uitsluitingspraktijken die ZMV-vrouwen tegenkwamen op meerdere plaatsen in de maatschappij op basis van gender, etniciteit, ‘ras’ of seksualiteit, en toonden daarmee de noodzaak aan voor intersectioneel denken en doen.

 

Deze hernieuwde uitgave maakt de klassieker die de kijk op het feminisme en de vrouwenbeweging in Nederland heeft veranderd op veler verzoek weer beschikbaar. Ze bevat een geactualiseerde reflectie op de relevantie van intersectionaliteit in het licht van recente maatschappelijke ontwikkelingen, waarmee de activiteiten en het gedachtegoed van ZMV-vrouwen in Nederland nog prominenter op de kaart worden gezet.

 

Nancy Jouwe, Maayke Botman, Gloria Wekker en Esther Captain worden op deze avond geïnterviewd door Marischka Verbeek, eigenaar van Savannah Bay. Uiteraard is er ook ruimte om jouw vragen te stellen aan de schrijvers en om je exemplaar te laten signeren. 

 

Toegang voor de avond is €5,00 inclusief koffie/thee/koekjes. Aanmelden kan door een kaartje te kopen via onze webshop (klik op de paarse button) of door een mailtje te sturen naar info@savannahbay.nl.Wil je vast een exemplaar van Caleidoscopische visies reserveren? Laat het ons in je mail weten en wij leggen het boek voor je klaar bij de kassa. 

Nancy Jouwe

 

Nancy Jouwe is freelance onderzoeker en spreker en (mede-)redacteur van Gendered Empire (2020) en Revisualizing Slavery (2021). Ze is de Nederlandse voorzitter van vrouwenfonds Mama Cash. 

Maayke Botman

 

Maayke Botman is programma-adviseur Sociale Rechtvaardigheid bij het Oranje Fonds in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. 

credits: Nazrina Rodjan

Gloria Wekker

 

Gloria Wekker is emerita hoogleraar Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht en de auteur van White Innocence (2016), in het Nederlands verschenen als Witte Onschuld (2017). 

Esther Captain

 

Dr. Esther Captain is senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en projectcoördinator van de deelstudie naar de bersiap/eerste fase van Indonesische revolutie binnen het onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950.