Close

WinterSalon | Valentijn Hoogenkamp en Fleur Pierets

incl. borrel, meet + greet en signeren!

Wanneer: Vrijdag 16 december

Hoe laat: 20.00 – 22.00 uur, inloop 19.30

Na afloop: borrel, meet + greet en signeren door de auteurs!

 

Entree regulier: €7,50 | €5,00 (korting) 

(CJP | U-Pas | Student | Savannah Support)

Kom naar Savannah’s Wintersalon op vrijdagavond 16 december! Onder het genot van warme chocomelk en kerstkransjes kun je in onze knusse boekwinkel bijzondere auteurs ontmoeten en luisteren naar hun boeiende nieuwste werk.

Met een avondvullend programma geeft Savannah Bay een blik op drie fonkelnieuwe, spraakmakende queer boeken. Te gast zijn de schrijvers Fleur Pierets en Valentijn Hoogenkamp en special guest Sladjana Labovic van uitgeverij Podium. Onder leiding van moderator Marischka Verbeek gaan zij in gesprek met elkaar en het publiek over hun eigen werk en Savannah’s Boek van de Maand: De dood van Vivek Oji.

Van Fleur Pierets, bekend van het aangrijpende Julian, verscheen zojuist Heerlijk Monster. Valentijn Hoogenkamp schreef Antiboy, een ‘coming of gender’ essay, en eerder de veelgeprezen roman Het aanbidden van Louis Claus. Akwaene Emezi is een razend populaire non-binaire auteur in Amerika én Nederland. De dood van Vivek Oji is het eerste boek dat van hen in het Nederlands is vertaald. Sladjana Labovic van uitgeverij Podium komt vertellen waarom dit boek zo belangrijk is.

Fleur Pierets

Fleur Pierets (1973) is schrijver, kunstenaar en activist. Van haar boek Julian (2019) zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het wordt momenteel verfilmd. Ook schreef ze de kinderboeken Love around the World en Love is Love (2020) in opdracht van het MoMa.

Heerlijk Monster:

Is een vrouw, een schrijvende vrouw, een lesbische vrouw, het aan zichzelf verplicht om ook over deze thema’s te schrijven? Heeft ze de verantwoordelijkheid haar verhaal te vertellen, omdat niemand anders het voor haar doet? Omdat ze anders ongezien blijft?

Op zoek naar een antwoord op deze vragen doet Fleur Pierets waar ze goed in is: onderweg zijn. Met het boek Carol van Patricia Highsmith – de eerste roman over een vrouwenliefde met een relatief goed einde – als leidraad, gaat ze op zoek naar wat het betekent om zichtbaar te zijn. Om ruimte in te nemen.

Ze volgt de route en de plaatsen die Carol en Therese tijdens hun geheime roadtrip door het midwesten hebben bezocht, ze legt linken met vrouwelijke kunstenaars en maatschappelijke tendensen, slaat een brug tussen heden en verleden. Haar tocht leidt haar naar de hedendaagse schrijvers van lesbische literatuur, naar een mogelijk nieuwe liefde en naar een kluwen van polyamorische kunstenaars, tot ze tegen haar eigen vooroordelen aanloopt en moet beslissen of ze aankomst en vertrek laat samenvallen.

Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus en dit jaar verscheen zijn persoonlijke essay Antiboy.

Antiboy:

Als Antiboy vanwege een genafwijking een borstamputatie moet ondergaan beseft hij: nu hoef ik niet langer als vrouw te leven. Dit stuit op verwarring bij artsen, vrienden, familie en zijn geliefde. Was dit verlangen altijd al aanwezig? Het veroorzaakt harde confrontaties met het verleden en zijn naasten, die niet los kunnen komen van de persoon die zij dachten te kennen. Omgeven door rouw en verlies gaat Antiboy op zoek naar de ultieme vrijheid om zichzelf te mogen zijn.

Antiboy is een coming of gender, een poëtisch verhaal over verlies en vrijheid vinden in verandering. Antiboy speelt zich af op het slordige kruispunt tussen gender en geaardheid, rollenpatronen en relaties.